Verkeer op Curaçao 

Sommige mensen denken dat Curaçao een stukje Nederland in de Caribbean is. Dat is zeker niet het geval. Ja je kunt op straat Nederlands praten, maar daar is het dan ook wel zo’n beetje mee gezegd.
Denk bijvoorbeeld aan het verkeer op Curaçao. Op Curaçao wordt er anders gereden en worden niet de Nederlandse verkeersregels nageleefd. Op Curaçao wordt uitgegaan van meer Amerikaanse regels.

Voorrangsregels op Curacao
In het verkeer op Curaçao heeft rechts géén voorrang. Het is voor een Nederlander dus even schakelen en er staan geregeld Nederlanders stil om dus onterecht het verkeer van rechts voorrang te verlenen. We zijn het op Curacao inmiddels gewend, maar het blijft vreemd om voorrang te nemen als je dat eigenlijk niet hebt. Wie heeft er dan wel voorrang? De regels op Curacao zijn er op gebaseerd dat het recht doorgaande verkeer voorrang heeft. En om verwarringen te voorkomen zeggen we altijd maar, iedereen heeft voorrang behalve jij.

Curaçao en rotondes
Er zijn op Curaçao, net als in Nederland, ook rotondes. Nu gebeuren er nog best wat ongelukken bij rotondes, omdat de regels niet echt duidelijk zijn. Op rotondes heb je niet per definitie voorrang. In het Curaçaose verkeer zijn ook hier weer andere regels dan dat we in Nederlander gewend zijn. Het staat niet altijd met verkeersborden of wegmarkeringen aangegeven, dus vooral zelf goed kijken en opnieuw nooit voorrang nemen.

De dubbelbaans rotondes zijn ook even anders dan je gewend bent, de buitenste baan heeft voorrang op het verkeer welke op de binnenste baan rijden.

Curaçaose wegen
De wegen op Curaçao zijn op sommige stukken net een gatenkaas. Door de gaten in de weg en de troep op de weg, schroeven, spijkers en scherpe stenen, is een lekke band zo veroorzaakt. Gelukkig kost het plakken van een band op Curaçao niet meer dan tien gulden, zeg vijf euro. Het vervelende is dat als je doorrijdt met een lekke band, deze kapot gaat en er een nieuwe band nodig is.

Gladheid op de weg
Je zou het niet zeggen, maar het regent ook wel eens op Curacao. En dan zijn er meerdere dingen waar je echt rekening mee moet houden. Één van die dingen is de gladheid, doordat er zoveel troep, zand en olie van oudere auto’s op de wegen ligt, is het spekglad als het geregend heeft. Je kunt dus niet anders dan je snelheid hier op aanpassen. Op Curacao hebben we het begrip ‘poko poko’, dat betekend niets anders dan het gewoon even rustig aan te doen.
De afwatering is niet overal op Curacao geregeld, de plassen kunnen dus behoorlijk diep zijn als het geregend heeft. Rijd niet zomaar door een plas heen waar je de diepte niet van kunt zien, want terugkomend op de gaten in de weg, soms is er gewoon een heel stuk weg verdwenen. Dan kun je dus niet met elke auto door die plas heen en zou het wel eens een echt terrein auto pad kunnen zijn.

Wegmarkeringen
We noemden het hiervoor al eventjes, maar ga er maar niet vanuit dat er netjes strepen op de weg staan. In het donker rijden mag dus best extra voorzichtig, voordat je een afslag over het hoofd ziet of weghelften niet kunt onderscheiden.

Ritsen
We sluiten het wel even positief af natuurlijk, want we zijn trots op het ritsgedrag van onze mede eilandbewoners. Met de ochtend- en middagspits valt het niet mee om tussen het verkeer te komen als er niet geritst wordt en daar wordt altijd erg vriendelijk en behulpzaam in meegedacht. Na elke auto wordt er wel weer een auto uit een invoegende zijstraat voor gelaten.

Zijn we nog dingen vergeten of is jou iets opgevallen in het verkeer op Curacao? Laat het ons weten!